2,3 millió dolláros rekordáron kelt el egy hatalmas római aranyérem

A látványos római aranymedaliont egy névtelen telefonos licitáló ütötte le egy New York-i aukción, megdöntve ezzel a római császárkori érmekért fizetett legmagasabb ár rekordját.

diocletian-min.jpg

Az egyedülálló 10 aureus értékű aranymedál előlapján Diocletianus római császár (uralkodott Kr. u. 284-305 között) portréja látható, a hátlapon pedig Jupiter isten ülő alakja.

A medalion a méretét tekintve is rekordot döntött a Classical Numismatic Group XXVI. Triton aukcióján. Közel 40 mm-es átmérővel és 53,65 grammal ez volt a legnagyobb római aranyérme, amely több mint száz éve kalapács alá került. Az árverésre a manhattani Intercontinental Barclay Hotelben került sor az 51. Nemzetközi Numizmatikai Találkozót megelőző hét részeként, amelyen érmekereskedők és gyűjtők gyűlnek össze a világ minden tájáról.

A licitálás 475.000 dollárról indult, de a helyszínen és telefonon licitálók pillanatok alatt az 500.000 dolláros becsült értéket meghaladva átlépték az 1 millió dolláros határt. A licitálás elérte a római császárkori érmékre vonatkozó 1,65 millió dolláros rekordot is, majd 2,3 millió dollárnál állt meg, ami jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 835 millió forint.

A Magyar Numizmatikai Társulat értékelése szerint a valamivel 54 gramm alatti súlyával ez az egyedülálló aranyérem a legsúlyosabb római aranyérmék közé tartozik. Négy másik 10 aureus értékű, Diocletianus által veretett medalionról van tudomása a szakirodalomnak, mindegyik múzeumi gyűjteményben található. A feltételezések szerint az érmet Kr. u. 294-ben verték Diocletianus uralkodásának tizedik évfordulója alkalmából, és a császár valószínűleg ajándéknak szánta valamelyik befolyásos katonai szövetségese számára.

 

Forrás

Massive Roman Gold Medallion Sells for Record $2.3 million