Numizmatikai hírek

2023.feb.01.
Írta: skepticX Szólj hozzá!

Érme készült beolvasztott tűzfegyverekből

A Norvég Pénzverde a béke jegyében „humánium”-ból, azaz beolvasztott tűzfegyverekből készült érmét bocsátott ki.

humanium_peace_medal_2-min.png

A ’Humanium Metal’ projekt 2016-ban jött létre Svédországban. Célja az illegális tűzfegyverek számának a csökkentése azáltal, hogy ezeket a fegyvereket megsemmisítik, és békés célokra, valamint az áldozatok megsegítésére újrahasznosítják. Az anyagot, amelyből tárgyak (órák, ékszerek, tollak, érmék, műalkotások stb.) készülnek, humániumnak nevezték el.

Eddig körülbelül 12 ezer fegyver került megsemmisítésre, ami több tonna humániumot eredményezett.

A Norvég Pénzverde által előállított érem a gyártási technológia továbbfejlesztését igényelte, ugyanis a humánium jóval keményebb anyag, mint az érmekészítésre alkalmas nemesfémek és a réz.

A humániumból, mindössze 2022 darabban készült érem vezérmotívumai az olajágat tartó békegalamb és Pax római istennő. A 24 karátos arannyal bevont érem átmérője 38,6 mm, vastagsága pedig 17 gramm.

Forrás

Norwegian Mint Strikes a Peace Medal Made from Humanium

Címkék: érem, érmék, Norvégia

Magyar volt az utolsó forgalmi ezüstérme

A múlt század 70-es, 80-as éveiben világszerte fokozatosan megszűnt a forgalmi ezüstérmék kibocsátása. Hasonló sorsra jutottak, mint az aranyból készült forgalmi érmék a 30-as években: az elkerülhetetlen pénzromlás következtében az emberek elkezdték visszatartani őket, amint az anyagértékük elkezdte meghaladni a névértéküket.

200-ft-min.png

A jegybankok azzal szembesültek, hogy a forgalomból egy csapásra nemesfémérmék milliói tűnnek el, mert a lakosság már nem hajlandó elkölteni őket. Így aztán fel is hagytak azzal a gyakorlattal, hogy a forgalmi pénzeket aranyból vagy ezüstből készítsék. Figyelem, a nagy mennyiségekben vert, forgalmi érmékről van szó, hiszen gyűjtőknek szánt, törvényes fizetőeszköznek számító arany és ezüst emlékérmék a mai napig rendszeresen készülnek, korlátozott darabszámban.

„A mai modern pénz belső érték nélküli pénz, ami mögött tehát nem áll ott az arany, azaz nincs aranyfedezete. A mai kor pénzének fedezete az az áru- és szolgáltatásérték, amit az adott gazdaság előállít, illetve nyújt egy adott időszak alatt.” - Pénziránytű

A rendszerváltás után újjászületett Magyar Köztársaság üzenetet kívánt küldeni az egész világnak, hogy a demokratizálódó állam megújuló valutája stabil és megbízható alapokon nyugszik. Ezért aztán az 1992-ben elsőízben kibocsátásra került érmesor legnagyobb címlete, a 200 forintos, ezüstből készült. Azaz úgynevezett félezüstből, mert az anyagtartalma csak 50 százalékban volt nemesfém, a másik fele réz.

Az ezüst 200 forintos érme anyagértéke egyébként – nem meglepő – ma már jóval meghaladja a 200 forintot. E cikk megírásának idején körülbelül 1700 forint.

Világviszonylatban is egyedülálló döntés volt az ezüstérmék kibocsátása a 90-es években, ugyanis ebben az évtizedben már gyakorlatilag nem létező gyakorlat volt a nemesfémből készült forgalmi érmék kibocsátása. Magyarországon kívül egyedül Mexikó „vetemedett” ilyesmire, 1992 és 1995 között ugyanis előállította a 10 és 20 pesós bimetál érméket, amelyeknek a magja 925 ezrelékes finomságú ezüstből készült, a gyűrűje pedig alubronzból.

A 200 forintos ezüstérméből két fajta készült, a következő bontásban:

 • 1992: Magyar Nemzeti Bank épülete a hátlapon – 3,5 millió darab
 • 1993: Magyar Nemzeti Bank épülete a hátlapon – 2,5 millió darab
 • 1994: Deák Ferenc portréja a hátlapon – 5 millió darab
 • 1995: Deák Ferenc portréja a hátlapon – 85 ezer darab
 • 1997 és 1998: Már csak forgalmi sorokban, dísztokban

Fontos megemlíteni, hogy vannak országok, amelyekben még ma is érvényes fizetőeszköznek számítanak az 50 vagy akár 100 évvel ezelőtt vert ezüstérmék. Az USA-ban például fellelhetők még az ezüstből készült aprópénzek a mindennapi forgalomban, igaz, nagy szerencse kell hozzá, mert az emberek felismerik ezeket az érméket, és megtartják őket, hiszen jóval többet érnek a névérétéküknél

Forrás

Ezüsthordó csatorna – Az ezüst 200 forintos

Az 5 forintos érmék tündöklése és bukása

Az 5 forintos érmék evolúcióján keresztül nyomon követhető a forint folyamatos, évtizedeken át tartó elértéktelenedése. Minden a tündöklő, ezüst 5 forintos forgalmi érmével kezdődött 1946-ban, hogy aztán mára az 5 forintosunk menthetetlenül bukásra legyen ítélve, hasonlóan az 1 és 2 forintos érmék 2008-ban bekövetkezett végérvényes kivonásához.

5ft-collage-min.jpg

A világtörténelem legnagyobb inflációja után, 1946-ban megszűnt a pengőrendszer, hogy helyét a forint vegye át. A legnagyobb fémpénz címlet az 5 forintos lett, mely nagy méretével (32 mm, 12 g), 50 százalékos ezüsttartalmával és viszonylag magas, 10 milliós darabszámával ünnepelte egy új korszak kezdetét 1947-ben. Ennek az érmének 1946. augusztus 1-jén, a forint bevezetésének napján kis példányszámban (40.000) kibocsátották a vastagabb változatát is, mely 83,5 százalék ezüstöt tartalmazott és még peremirata is volt: „Munka a Nemzeti Jólét alapja”. Ez a 20 grammos érmeváltozat minden bizonnyal nem vett részt a pénzforgalomban. Annak ellenére, hogy ma is viszonylag könnyen beszerezhető az 1946-os 5 forintos, a körülbelül 40 ezer forintos ára annak a jele, hogy a gyűjtők nagy becsben tartják. Mindkét változaton egyaránt a „Magyar Köztársaság” országnév olvasható, és Kossuth Lajos van a hátlapján. Kossuth sokáig, egészen a rendszerváltásig megmaradt az 5 forintos érméken, az országnév viszont nem – az „Magyar Népköztársaság”-ra változott – és a későbbi 5-forintosok már anyagukban is a hanyatlás jeleit kezdték mutatni. Az ezüst 5 forintosok elvileg 1977-ig törvényes fizetőeszköznek számítottak, de addigra már nem lehetett őket felfedezni a mindennapi pénzforgalomban, hiszen a magyar emberek megtartották a jó ezüstpénzeket (gazdasági szaknyelven ez a tezauráció folyamata).

1967-ben aztán 20 millió darabban elkészült az új változat, a rézötvözetű 5 forintos, mely nem csak anyagában, hanem méreteiben is alul maradt az előző érméhez képest. Az első „Magyar Népköztársaság”-i 5-forintos nem húzta sokáig, öt évre rá kivonták a forgalomból.

1971-ben megkezdte pályafutását a színtiszta nikkel 5 forintos, mely anyagát tekintve előrelépés volt, hiszen a nikkel az egyik legdrágább és legtartósabb nem nemesfém, amiből érméket gyártanak. A méretcsökkenés azonban folytatódott, hiszen ezek a nikkelérmék már csak 24,3 mm átmérőjűek voltak. Rengeteg, körülbelül 60 millió darab készült belőlük a 70-es években. A színtiszta nikkel 5 forintos érméket 1987-ben vonták ki a forgalomból.

Helyüket fokozatosan a további pénzromlást jelző réznikkel 5-forintosok vették át 1983-tól. Ezeket a rézötvözetből készült érméket 1989-ig verték, 1995-ben pedig kivonták őket.

1992-ben az új rendszer visszahozta a „Magyar Köztársaság” feliratot az 5 forintos érmére is, melynek nikkeltartalma a korábbi típushoz képest 25 százalékról 4 százalékra zsugorodott és helyét az olcsóbb cink váltotta fel. Kossuth Lajos helyén a nagy kócsag nevű madarunk tűnt fel, mely nem sikerülhetett különösebben nagyra, hiszen 21,2 mm-es átmérőjű érmére nem lehet nagy ábrát vésni.

Az ország nevének megváltozásával 2012-től ezeket az érméket változatlan paraméterekkel, de immár „Magyarország” felirattal verték tovább, annak ellenére, hogy az emberek ma már gyakorlatilag nem is használják őket, olyan keveset érnek. Mármint a névértékük ér keveset, ugyanis a bennünk lévő fém, még ez az olcsó ötvözet is, jóval többet ér 5 forintnál. Ezt nevezzük anyagértéknek vagy beolvasztási értéknek.

Az 5 forintosunk tehát várhatólag hasonló sorsra fog jutni, mint az 1 és 2 forintos. Nincs visszaút a számára: a kezdeti ezüstös tündöklés és kb. 75 éves sorvadás után bekövetkezik a törvényszerű bukás. Aki sajnálja őket, kezdje el gyűjteni, nosztalgiázásra jók lesznek.

5-forint-min.jpg

A forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank az 5 forintos forgalmi érme hatféle emlékváltozatát bocsátotta ki 2021. augusztus 2-án összesen 12 milliós példányszámban.

Forrás

Ezüsthordó csatorna - Az 5-forintos érméink tündöklése és hanyatlása

Dübörgött a ritka amerikai érmék piaca 2022-ben

Az Egyesült Államok ritka érméinek piaca 2022-ben bámulatos évet élt meg, számos árrekord dőlt meg az egyes érmékre vonatkozóan - derül ki a CDN Publishing, a nagykereskedelmi érmeárkalauz (ún. Greysheet) kiadója által készített elemzésből.

most-valuable-coins-min.jpg

A CDN Publishing numizmatikai médiacég elemzése szerint 2022-ben több mint 6 milliárd dollárt ért a ritka amerikai érmék piaca. A tavalyi év legértékesebb egyesült államokbeli érméje árverésen egy 1821-es 5 dolláros címletű aranypénz volt, amelyet a Heritage Auctions 4.620.000 dolláros rekordáron értékesített.

A CDN alelnöke közölte, hogy a rendelkezésükre álló adatok alapján 2022-ben több mint 560 millió dollár értékben adtak el amerikai ritka érméket nyilvános árverésen, ami a harmadik egymást követő évben jelentette ennek az összesített összegnek a növekedését. Először fordult elő, hogy 16 amerikai érme is 1 millió dollárnál magasabb áron kelt el, és további két numizmatikai vonatkozású tárgy lépte át az 1 millió dolláros határt.

A három legértékesebb amerikai érme 2022-ben

A három legértékesebb amerikai érme mindegyike 4 millió dollárnál magasabb áron kelt el. Ezek közül nyilvános árverésen a Heritage Auctions kettőt, a Stack's Bowers Galleries pedig egyet értékesített. A Heritage több mint 347 millió dollár értékben értékesített ritka amerikai érméket az év során, de négy további nagy aukciósház is hozzájárult a fent említett összeghez. A Stack's Bowers, a második legnagyobb amerikai numizmatikai aukciósház 131 millió dollár értékben vitt kalapács alá amerikai érméket.

2022-ben értékesített ritka amerikai papírpénzek

Emellett 2022-ben több mint 55 millió dollár értékben adtak el ritka amerikai bankjegyet árverésen. Ebből a Heritage Auctionsre több mint 37 millió dollár esett. A 2022-ben új gazdára lelt legértékesebb amerikai papírpénz 750.000 dolláros leütési árat ért el, míg további 24 bankjegy 100.000 dollárnál nagyobb összegért kelt el.

Ezekben az összegekben nem szerepelnek a külföldön értékesített amerikai érmék.

A CDN értékelése szerint a numizmatikai piacot eddig megkímélték az áringadozások, amelyek más népszerű gyűjtőcikkek piacát, például a sportkártyákat, a tornacipőket, az NFT-ket, sőt még a kripto alapú befektetéseket is sújtották.

 

Forrás

How was the U.S. Rare Coin Market in 2022? Roaring!

 

Címkék: aukció, érmék, USA

A fillér évszázada

A 19. század végén, a koronarendszer bevezetésével egy időben, Magyarországon forgalomba kerültek az első fillér érmék. Egészen a 20. század végéig, tehát bő egy évszázadig léteztek, majd az utolsó fillér érméink az 1990-es években fokozatosan eltűntek.

www_forintportal_hu_1961_2_filler-min.jpg

Sokan kifejezetten a fillér érméket gyűjtik, hiszen 3 valután (korona, pengő, forint) és több társadalmi berendezkedésen (monarchia, Horthy-korszak, népköztársaság, köztársaság) átívelően bocsátották ki őket úgy, hogy az egyes fillér címletek viszonylag egységes méretben készültek, sőt gyakran az érmeképük is hasonlított egymásra. Ráadásul ha figyelembe vesszük a korona előtti krajcár időszakot 1868 és 1892 között, akkor tovább bővül az egymáshoz illeszkedő forgalmi váltópénzek gyűjthető sora.

Gazdag és izgalmas gyűjtési területről van tehát szó, amelynek igen ritka és drága darabjai is vannak, ám az érmék java része olcsón beszerezhető, méghozzá szép állapotban. Rendkívüli érmék elsősorban a régebbi darabok között találhatók (ritka évszámok, változatok stb.), akár több százezer forint értékben. Aki csupán a fő típusokat kívánja összegyűjteni, viszonylag könnyen beszerezheti a körülbelül 25 darab fillér érmét, de aki minden évszámot vagy változatot a birtokában akarja látni, annak egy életre szóló kihívásra kell készülnie. Ez utóbbi gyűjtési módszerről azonban el kell mondani, hogy az albumban igencsak szépen mutatnak az egymás után tucatjával sorjázó hasonló méretű és színű, de eltérő évszámú fillér érmék.

1_2_filler-min.pngKattints a képre az olvasható változathoz!

Kezdjük az áttekintést az 1 és 2 filléres érmékkel. A fillér története valójában nem is a fillér érmékkel, hanem a krajcárokkal kezdődött, hiszen az 5/10 krajcárosnak és az egy krajcárosnak ugyanolyan volt a kialakítása, mint az 1892-ben útjára indult kisfilléreknek. Az átmérőjük 17 és 19 milliméter volt, de míg a krajcárok tiszta rézből, a koronafillérek bronzból készültek, hasonló dizájnban. Az előlapon a címer vagy a korona jelent meg, a hátlapon a névértéket egy koszorú öleli körbe. Ez az érmekép a pengő rendszer fillérjein is hasonló volt. A világháborúk idején a rézötvözeteket olcsóbb fémek (vas és cink) váltották fel.

10_20_50_filler-min.pngKattints a képre az olvasható változathoz!

A fizetőeszköz fokozatos elértéktelenedése, valamint a korszakváltások leginkább a nagyobb fillércímleteken tapasztalhatók, ugyanis míg a korona előtti krajcárok (1868) még réz-ezüst ötvözetből készültek, a népköztársaságbeli 10 és 20 filléres érmék már olcsó alumíniumból.

A fillérek alkonya az 1967 és 1997 közötti mintegy 3 évtizedes időszakra tehető, amikor az érmék – a korábbiakhoz képest – csökkentett méretben, de hatalmas mennyiségekben készültek, így a ritka, de érdekes változatoktól eltekintve nem lelhető bennük különösebb numizmatikai érdekesség. A 10, 20 és 50 filléresek bírták a legtovább, a 90-es évek közepétől még néhány éven át csak forgalmi sorokban bocsátották ki őket pár ezer példányban, de fizetőeszközül már nem szolgáltak, így – valószínűleg örökre – be is fejezték pályafutásukat Magyarország váltópénzeként.

 

Forrás

Ezüsthordó csatorna - A fillér évszázada

Kopernikuszi emlékbankjegyet bocsát ki Lengyelország

Kopernikusz születésének 550 évfordulója alkalmából 20-zlotys emlékbankjegyet bocsát ki a Lengyel Nemzeti Bank 2023. február 9-én.

poland_nbp_20_zlotych_2023_02_09_bnp827a_pnl_mk_0000000_digital_f-min.jpg

Az aktuális árfolyamon körülbelül 1650 forintot érő bankjegyet máris tízszeres áron „vesztegetik” az eBayen, de mivel kifejezetten gyűjtők számára készült darabról van szó, forgalomba nem kerül, így a hivatalos úton is csak felárral lehet majd beszerezni.

A lengyel jegybank egyébként rendszeresen, évente legalább egy emlékbankjegyet ad ki, és jellemzően 50-100 ezer darabot nyomtat belőlük. Az előlapon a lengyel csillagász jól ismert portréja látható, amely egyébként már régebbi lengyel forgalmi érméken és bankjegyeken is szerepelt, például az 1975 és 1982 között kibocsátott 1000 zlotys bankjegyen.

poland_nbp_20_zlotych_2023_02_09_bnp827a_pnl_mk_0000000_digital_r-min.jpg

A Wikipédia szerint: Kopernikusz nevéhez fűződik a heliocentrikus világkép kidolgozása, amely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap, a Hold pedig a Föld körül. Kopernikusz ennek az elméletnek a publikálásával forradalmasította az egész világképet, és megalapozta Galilei, Kepler és Newton felfedezéseit, megindította a középkor végét is jelző tudományos forradalmat.

A bankjegy paraméterei:

 • Anyaga: polimer
 • Mérete: 150 x 77 mm
 • Uralkodó színek: zöld, kék, barna, vörös
 • Képi elemek: Lengyelország címere, a koronás sas, Kopernikusz toruńi portréja, régi érmék
 • Biztonsági szál és vízjel: nincs
 • A papírpénzen nem szerepel évszám
 • Darabszám: 100.000

Forrás

Poland: Image of new Copernicus commemorative banknote unveiled

Megvásárolható az MNB legújabb emlékérméje

A Himnusz megírásának 200. évfordulójára kiadott emlékérme alkalmából összefoglaljuk, milyen érméket adott ki hasonló témában korábban a Magyar Nemzeti Bank.

kb022023-01_0-min_v1.jpg

2023. január 23-i dátummal az MNB kibocsátotta A Himnusz megírásának 200. évfordulója című emlékérmét Sterling ezüst (azaz 925 ezrelékes finomságú ezüst) és színesfém (75% réz, 25% nikkel) változatban. Az érme Kölcsey Ferenc költeményének megírására emlékezik, így az előlapján a költő jól ismert portréja látható. Formáját, súlyát és átmérőjét tekintve az ezüstérme a leggyakrabban használt, a gyűjtők által is legjobban kedvelt fizikai paraméterekkel készült – 1992 óta ez a 105. ilyen emlékérmetípus az MNB kiadásában.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban – a kézirat tanúsága szerint – e napon fejezte be a Hymnus megírását. A Magyar Nemzeti Bank ennek alkalmából 15.000 forint értékű ezüst és 3.000 forint értékű színesfém emlékérmét bocsátott ki - áll a Pénzverő hirdetményében.

Az MNB az 1990-es rendszerváltás óta nagy jelentőséget tulajdonít a Himnusz alkotóinak, ugyanis a most kibocsátott emlékérme a negyedik, amely Kölcseyvel vagy Erkellel foglalkozik.

Hasonló témában a jegybank már kiadott egy emlékérmét 2019-ben is. A Himnusz megzenésítésének 175. évfordulója érme az MNB nagy méretű emlékérme-sorozatának volt az ötödik darabja. (Ennek a sorozatnak része volt A Szózat megzenésítésének 175. évfordulója is 2018-ban.) A 20.000 Ft névértékű, 76,5 gramm súlyú, 52,5 mm átmérőjű ezüstérme előlapján szintén Kölcsey volt látható a Himnusz kéziratával, a hátlapján pedig Erkel Ferenc portréja a zenemű kottájával.

Erkel Ferenc, a Himnusz zeneszerzőjének halálára emlékező érme is megjelent, 1993-ban. A viszonylag kis méretű (6,982 g, 22 mm), 10.000 forintos névértékű aranyérme hátlapján Erkel mellképe látható és 5.000 darab készült belőle.

Ennél valamivel korábban, 1990-ben a Magyar Nemzeti Bank Kölcsey Ferenc születésének 200. évfordulójáról emlékezett meg egy 90 százalékos tisztaságú, 40 mm átmérőjű ezüstérmével, amely összesen 15.000 darabban jelent meg és Kölcsey portréját ábrázolta, valamint a Himnusz első sorát.

A 2023. január 23-án megjelenő A Himnusz megírásának 200. évfordulója MNB-emlékérme paraméterei:

 • Tervező: Soltra E. Tamás
 • Átmérő: 38,61 mm
 • Szél: recézett
 • Névérték: 15.000 Ft (ezüst) / 3.000 Ft (színesfém változat)
 • Súly: 31,46 g (ezüstérme) / 30,80 g (színesfém változat)
 • Verhető darab és kivitel: 5.000 db tükörfényes (ezüst) / 6.000 db selyemfényes (színesfém változat)

Az MNB által kibocsátott emlékérmék törvényes fizetőeszköznek számítanak, ami garanciát jelent arra, hogy a kibocsátó kötelezettséget vállal az emlékérmék névértékük erejéig más törvényes fizetőeszközre – bankjegyre vagy forgalmi érmére – történő átváltására.

A Magyar Pénzverő bevált gyakorlatával összhangban ez az ezüstérme is három hónapig névértéken, tehát 15.000 forintért vásárolható meg a verhető darabszám erejéig a Pénzverő webshopjában vagy érmeboltjában.

 

Forrás

„A Himnusz megírásának 200. évfordulója” emlékérme

Emlékérme-kibocsátás - a Himnusz megírásának 200. évfordulója tiszteletére

A forint első emlékérméi – Az 1948-as „Táncsics-sor”

tancsics-sor-min.png

Nem egész két évvel a forint bevezetése után, azaz 1948-ban, a munka ünnepén a magyar kormány kibocsátotta a rövidéletű Második Magyar Köztársaság első és egyetlen emlékérméit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 100. évfordulója alkalmából. Utána 8 évet kellett várni a következő, szintén három darab érméből álló, immár Rákosi-címeres 10 éves a forint sorozatra. Képzeljük bele magunkat 1948 Magyarországába, amikor a második világháború rémségei után néhány évre felcsillant a szabadság és a függetlenség reménye, pont úgy, mint a 100 évvel korábbi forradalom és szabadságharc idején. Nem csoda, hogy a zsenge Magyar Köztársaság pont ezt választotta egyetlen emlékérme-sorozata témájául.

Tovább

Megjelentek a III. Károlyt ábrázoló arany Britannia befektetési érmék

A 2023-as évjelű ezüst Britannia érmék után a Királyi Pénzverde kibocsátotta a III. Károlyt ábrázoló befektetési érmék arany változatát is. A Britannia érmék mind a gyűjtők, mind a befektetők körében rendkívül kedveltek.

2023_gold_britannia_charles-min.png

Az arany Britannia befektetési érmét 1987 óta bocsátja ki a Királyi Pénzverde. A hátlap motívuma azonos az ezüst és a platina Britannia érmék motívumával. Az Egyesült Királyság jelképének pajzsos ábrázolása 2001 óta a páros években jelenik meg, viszont minden páratlan évben egyedi Britannia érmék készülnek.

Az 1990 előtti érmék a bennük lévő réz magasabb aránya miatt vörösebb színűek, bár az aranytartalmuk nem kisebb. 2013 óta 999,9-es a finomságuk, azelőtt 916,67 volt. Az 1 troy unciás érmék névértéke 100 angol font, de az arany Britannia a következő egységekben szintén megvásárolható: egytized, egynegyed és fél troy uncia.

Az előlapon III. Károly király első hivatalos portréja látható, amelyet Martin Jennings brit művész tervezett. Ez azt jelenti, hogy a Britannia 2023-as kiadásának már két változata létezik. A II. Erzsébet királynőt ábrázoló befektetési érme már tavaly megjelent.

A guilloché (ejtsd: gijos) gravírozású háttér a geometriai alakzatok fénnyel történő kölcsönhatását erősíti. Ez a díszítési eljárás változatlan a korábbi évjáratú Britannia érmékhez képest. A motívumoldal szintén változatlan: Britanniát ábrázolja álló helyzetben, sisakkal, pajzzsal és szigonnyal. Az érme biztonsági jegyei továbbra is a fénnyel „játszó” háttér, a rejtett kép, a tinktúrás vonalak és a mikronyomtatás.

 

Forrás

Britannia Gold 2023: Jetzt neu mit Charles III.!

Új 2-eurós forgalmi emlékérme a német tartományok sorozatban

A hamburgi Elbai Filharmónia épületével indul a német szövetségi tartományok nevezetességeit ábrázoló 2-eurós érmék második sorozata, amely a tervek szerint egészen 2038-ig évente egy tartományt fog megjeleníteni, mind a 16-ból egyet-egyet.

elba_hamburg-min.jpgAz első „Bundesländer” sorozat – mely rendkívüli népszerűségnek örvend a gyűjtők körében – első darabját 2006-ban bocsátotta ki a Bundesbank. Ezen a lübecki középkori Holsten-kapu képviselte Schleswig-Holstein tartományt. Az első sorozat utolsó darabja 2022-ben Wartburg várát ábrázolta, mint Türingia egyik szimbólumát.

bundeslander_1-min.jpg

Az új sorozat tehát Hamburggal és az egyik nevezetességével, az Elbai Filharmóniával indul. Az Elbai Filharmónia Hamburg HafenCity nevű városrészében található koncerthelyszín. A Wikipédiából idézve: „Egy alapítvány kezdeményezte a létrehozását, hogy a Sydney-i Operaházhoz hasonló jelképe legyen a városnak. Az épület 2016. október 31-ére készült el hivatalosan, a megnyitókoncertre pedig 2017. január 11-én került sor.”

elbphilharmonie_hamburg-min.jpg

Ahogy az első Bundesländersorozat, a második sorozat érmekibocsátási sorrendje is a szövetségi államok Bundesratban betöltött elnökségét fogja követni ezen sorrend szerint: Hamburg, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Saar-vidék, Bréma, Észak-Rajna-Vesztfália, Bajorország, Baden-Württemberg, Alsó-Szászország, Hessen, Szászország, Rajna-vidék-Pfalz, Berlin, Schleswig-Holstein, Brandenburg, Szász-Anhalt, Türingia. A szövetségi pénzügyminisztérium közleménye szerint az új sorozat az egyes tartományok kulturális identitására és regionális sajátosságaira kíván összpontosítani.

 Az új 2-eurós emlékérme 2023. január 24-én kerül forgalomba, 30 millió darabban.

 

Forrás

2-Euro-Münze: Dieses neue Motiv ziert bald das Geldstück

süti beállítások módosítása