Bankjegyen is megjelenik III. Károly király arcképe

A Bank of England nyilvánosságra hozta a III. Károly király arcát ábrázoló új bankjegyek tervét. Ezzel az 50-pennys forgalmi érme után az 5, 10, 20 és 50 fontos papírpénzen is megjelenik az új uralkodó portréja.

charles_banknote-min.png

A királyt ábrázoló bankjegyek 2024 közepétől kerülnek forgalomba. A II. Erzsébet királynőt ábrázoló korábbi bankjegyek továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, vagyis a lakosság a királynőt és a fiát ábrázoló pénzeket egyszerre fogja használni.

A hét évtizedes uralkodás után 2022 szeptemberében elhunyt II. Erzsébet királynő volt eddig az egyetlen brit uralkodó, aki bankjegyen szerepelt. Az állami bank ugyanis csak 1956-ban, néhány évvel a királynő megkoronázása után kapott engedélyt arra, hogy az uralkodó arcképét egy új bankjegysorozaton használhassa. Az első papírpénz, amin II. Erzsébet szerepelt az 1960-ban kiadott 1 fontos volt, majd ezt követte 1962-ben a 10 shillinges bankjegy.

A Bank of England bejelentette, hogy 5, 10, 20 és 50 fontos címletekben nyomtatják majd a királyt ábrázoló új polimer bankjegyeket. A polimer bankjegyekre való áttéréssel a központi bank 14,5 milliárd font értékű papírbankjegyet kíván kivonni a forgalomból. A lépéssel Nagy-Britannia a világ legnagyobb gazdaságává vált, amely műanyagból készült bankjegyeket használ. A polimer bankjegyekek ellenállóbbak, mint a papír, és nehezebb őket hamisítani.

A bemutatott terven a király korona nélkül látható, valószínűleg azért, hogy elkerülje az anyját ért kritikákat, amelyekkel a korábbi bankjegy-portrék miatt szembesült.

Korábban hírt adtunk arról, hogy 2022 decemberében a Királyi Pénzverde 4,9 millió darab 50 pennys érmét bocsátott ki a postahivatalok számára III. Károly képmásával, ami körülbelül a fele annak a 9,6 millió érmének, amelyet a király arcképével terveznek veretni.

Forrás

King Charles III Becomes Second Monarch to Appear on English Money