Megjelentek a III. Károlyt ábrázoló arany Britannia befektetési érmék

A 2023-as évjelű ezüst Britannia érmék után a Királyi Pénzverde kibocsátotta a III. Károlyt ábrázoló befektetési érmék arany változatát is. A Britannia érmék mind a gyűjtők, mind a befektetők körében rendkívül kedveltek.

2023_gold_britannia_charles-min.png

Az arany Britannia befektetési érmét 1987 óta bocsátja ki a Királyi Pénzverde. A hátlap motívuma azonos az ezüst és a platina Britannia érmék motívumával. Az Egyesült Királyság jelképének pajzsos ábrázolása 2001 óta a páros években jelenik meg, viszont minden páratlan évben egyedi Britannia érmék készülnek.

Az 1990 előtti érmék a bennük lévő réz magasabb aránya miatt vörösebb színűek, bár az aranytartalmuk nem kisebb. 2013 óta 999,9-es a finomságuk, azelőtt 916,67 volt. Az 1 troy unciás érmék névértéke 100 angol font, de az arany Britannia a következő egységekben szintén megvásárolható: egytized, egynegyed és fél troy uncia.

Az előlapon III. Károly király első hivatalos portréja látható, amelyet Martin Jennings brit művész tervezett. Ez azt jelenti, hogy a Britannia 2023-as kiadásának már két változata létezik. A II. Erzsébet királynőt ábrázoló befektetési érme már tavaly megjelent.

A guilloché (ejtsd: gijos) gravírozású háttér a geometriai alakzatok fénnyel történő kölcsönhatását erősíti. Ez a díszítési eljárás változatlan a korábbi évjáratú Britannia érmékhez képest. A motívumoldal szintén változatlan: Britanniát ábrázolja álló helyzetben, sisakkal, pajzzsal és szigonnyal. Az érme biztonsági jegyei továbbra is a fénnyel „játszó” háttér, a rejtett kép, a tinktúrás vonalak és a mikronyomtatás.

 

Forrás

Britannia Gold 2023: Jetzt neu mit Charles III.!