Csökkenő arany- és ezüstérme-eladások Amerikában

Az USA-ban 2022 kivételesen gyenge évnek bizonyult az „American Eagle” arany- és ezüstérmék értékesítése szempontjából, pedig a világpolitikai és világgazdasági események éppen az ellenkezőjét sugallták volna. Az aranyérme-eladások 21,8 százalékkal, az ezüst Sas eladások pedig 43,5 százalékkal estek 2021-hez képest.

gold_silver_eagle-min.jpg

Miközben 2022-ben az infláció számos országban évtizedek óta nem tapasztalt szintre emelkedett, és a tőzsdék árfolyama is masszív mértékben esett, az infláció elleni védelmet és a vagyonvédelemet szolgáló nemesfémek árfolyama inkább stagnált.

Dollár alapon az arany árfolyama 0,3 százalékos mínuszt könyvelhetett el az év végére, míg az ezüst ára 2,9 százalékkal nőtt. Emlékeztetőül: A nyugati tőzsdeindexek ugyanebben az időszakban körülbelül 10 százalékos veszteséget szenvedtek el. A United States Mint mindennek ellenére nem profitált a befektetők megnövekedett biztonsági igényéből, a frissen vert arany és ezüst Amerikai sas érmék eladásai ugyanis markánsan csökkentek.

Tavaly az eladott aranyérmék mennyisége ismét a lélektanilag fontos egymilliós szint alá csúszott: a 2021-es 1,253 millió unciához képest ugyanis csupán 980 ezer uncia kelt el 2022-ben. Az Amerikai ezüst sasok esetében 28,275 millióról 15,964 millió unciára csökkentek az eladások. Pedig a szakértők 2021 elején még azt jósolták, hogy a Sas érmék hátoldalának áttervezése miatt megnövekedett érdeklődés még 2022-ben is kitart.

Mindez arra enged következtetni, hogy az Atlanti-óceán túloldalán a világesemények – például az orosz-ukrán háború – kevésbé nyugtalanítja az amerikai polgárokat, mint például az európaiakat, akik határozottan érzékelhető nemesfém-felvásárlásba kezdtek 2022-ben. A világ többi részén ugyanis 2022 januárjától szeptemberéig az aranyrudak és -érmék vásárlásának mennyisége 835,0 tonnáról 853,3 tonnára nőtt (+2,2 százalékos növekedés) az előző év azonos időszakához képest.

Ráadásul, mivel az USA gazdasága kevésbé függ az orosz nyersanyagoktól, a recesszió kockázata is kisebb. Emellett a nemesfém-kereslet nem megfelelő ütemű kielégítése, vagyis az ellátási lánc problémái (különösen az ezüst esetében) is részben felelősek lehettek az amerikai pénzverde eladásainak visszaeséséért.

Forrás

US Mint – Markanter Absatzrückgang bei American Eagles in Gold und Silber