Új 2-eurós forgalmi emlékérme a német tartományok sorozatban

A hamburgi Elbai Filharmónia épületével indul a német szövetségi tartományok nevezetességeit ábrázoló 2-eurós érmék második sorozata, amely a tervek szerint egészen 2038-ig évente egy tartományt fog megjeleníteni, mind a 16-ból egyet-egyet.

elba_hamburg-min.jpgAz első „Bundesländer” sorozat – mely rendkívüli népszerűségnek örvend a gyűjtők körében – első darabját 2006-ban bocsátotta ki a Bundesbank. Ezen a lübecki középkori Holsten-kapu képviselte Schleswig-Holstein tartományt. Az első sorozat utolsó darabja 2022-ben Wartburg várát ábrázolta, mint Türingia egyik szimbólumát.

bundeslander_1-min.jpg

Az új sorozat tehát Hamburggal és az egyik nevezetességével, az Elbai Filharmóniával indul. Az Elbai Filharmónia Hamburg HafenCity nevű városrészében található koncerthelyszín. A Wikipédiából idézve: „Egy alapítvány kezdeményezte a létrehozását, hogy a Sydney-i Operaházhoz hasonló jelképe legyen a városnak. Az épület 2016. október 31-ére készült el hivatalosan, a megnyitókoncertre pedig 2017. január 11-én került sor.”

elbphilharmonie_hamburg-min.jpg

Ahogy az első Bundesländersorozat, a második sorozat érmekibocsátási sorrendje is a szövetségi államok Bundesratban betöltött elnökségét fogja követni ezen sorrend szerint: Hamburg, Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Saar-vidék, Bréma, Észak-Rajna-Vesztfália, Bajorország, Baden-Württemberg, Alsó-Szászország, Hessen, Szászország, Rajna-vidék-Pfalz, Berlin, Schleswig-Holstein, Brandenburg, Szász-Anhalt, Türingia. A szövetségi pénzügyminisztérium közleménye szerint az új sorozat az egyes tartományok kulturális identitására és regionális sajátosságaira kíván összpontosítani.

 Az új 2-eurós emlékérme 2023. január 24-én kerül forgalomba, 30 millió darabban.

 

Forrás

2-Euro-Münze: Dieses neue Motiv ziert bald das Geldstück