Tolkien, III. Károly és egy gőzmozdony az angol font legújabb emlékérméin

A The Royal Mint bejelentette, hogy a 2023-ban kibocsátott emlékérmék többek között III. Károly 75. születésnapjáról és J. R. R. Tolkien munkásságáról emlékeznek meg az Egyesült Királyságban.

uk_2023_comms-min.png

A brit Királyi Pénzverde bemutatta a 2023-as év első emlékérméit, amelyek már III. Károly király hivatalos arcképét viselik. A kibocsátás az első lehetőség a gyűjtők számára, hogy hozzájussanak egy 2023-as emléksorhoz, amelyeken az új uralkodó arcképe látható.

II. Erzsébet királynő halálával az Egyesült Királyság érméin 2022. végén megkezdődött az átállás a királynőnek portréjáról III. Károly király portréjára, amely a jövőben minden brit érmén megjelenik majd.

A Royal Mint által készített emlékérmék az Egyesült Királyság legfontosabb eseményeit és évfordulóit elevenítik fel az 5 font, 2 font vagy 50 penny értékű érméken. A 2023-as éves sor a következő jubileumokról emlékszik meg:

  • 5 font – III. Károly király 75. születésnapja
  • 2 font – J. R. R. Tolkien halálának 50. évfordulója és munkásságának megünneplése
  • 2 font – A Flying Scotsman gőzmozdony 100. évfordulója
  • 50 penny – A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) 75. évfordulója
  • 50 penny – A Windrush-generáció 75. évfordulója

A 2023-as emlékérmék eredetileg január 3-án váltak elérhetővé arany, ezüst és színesfém kivitelben a The Royal Mint honlapján. Azóta az ezüst változatok végleg elkeltek, ahogy a tükörfényes színesfém kivitel is. A verdefényes színesfém változat 50 angol fontért vásárolható meg, bár jelenleg készlethiány mutatkozik a nagy érdeklődés miatt. Az érmék mindegyike egyenként is kapható lesz 2023-ban.

Forrás

The Royal Mint Reveals First Coins of 2023 Bearing His Majesty The King’s Official Coinage Portrait

The 2023 United Kingdom Brilliant Uncirculated Commemorative Coin Set