Horvát euró – Mi várható a kettős forgalmazás időszakában?

2023. január 1-jétől Horvátországban az euró a hivatalos pénznem. A 2023. január 14-ig tartó kettős időszakban a kuna és az euró egyaránt használható készpénzfizetésre.

croatia_euro-min.png

Horvátország huszadik országként belépett az eurózónába, és az euró lesz a hivatalos pénzneme. Az Ecofin az euró és a horvát kuna közötti átváltási árfolyamot 1 euróra vetítve 7,53450 kunában határozta meg.

A horvát állampolgárok egy ideig még tudnak kunával fizetni, január 14-ig ugyanis kettős pénzforgalom érvényes az országban. Ebben az időszakban a polgároknak továbbra is figyelniük kell bizonyos dolgokra. Például a kereskedő vagy a kedvezményezett legfeljebb 50 darab kuna érmét köteles egy tranzakció során elfogadni. Az eladó változatlanul köteles alkalmazni a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozására vonatkozó előírásokat, amelyek a készpénzben kifizethető összeg felső határára vonatkoznak.

A visszajárót euróban adják vissza, de az euró bevezetéséről szóló törvény mentességként előírja, hogy egy vállalkozás kunában is visszaadhatja a fennmaradó összeget, ha indokoltan nem képes a azt euró készpénzben visszaadni.

Horvátországban az árakat 2023 végéig kunában és euróban is ki kell írni. A kunát költségmentesen beváltják a bankok és a Horvát Posta. A Horvát Nemzeti Bankban pedig korlátlan ideig, szintén ingyen lesz átváltható.

Mint az euro.hr oldalon olvasható, amely az euróra való átállással kapcsolatos összes információt tartalmazza, a kettős forgalomba hozatal időszaka 2023. január 1-jén 00:00 órakor kezdődik és 2023. január 14-én 24:00 órakor ér véget.

A Horvát Nemzeti Bank azt javasolja a lakosoknak, hogy 2023 első napjaiban a tranzakciók során minél nagyobb mértékben használjanak bankkártyát, annak érdekében, hogy ne álljon be hirtelen általános készpénzhiány. Továbbá 2022. december eleje óta a polgároknak lehetőségük van euróérmékből álló indulócsomagokat beszerezni. Ugyanebből a célból a bankoknak 2023 első hónapjaiban a pénzautomatákat lehetőleg kisebb címletű (10 és 20 eurós) bankjegyekkel kell feltölteniük.

Forrás

Euro Croatia: What to Expect During the Dual Circulation Period