Négy magyar érme is bekerült a Coin of the Year 2023 díj jelöltjei közé

 2021-ben világszerte gyártott mintegy 2.300 érméből „Az év érméje 2023” jelölőbizottsága kiválasztotta a 100 jelöltet, 10-10 érmét összesen 10 versenykategóriában. A Coin of the Year díjra esélyes a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott négy emlékérme is.

Egy nemzetközi zsűri választja ki a nyertes érméket a díj odaítélésének évét két évvel megelőző, tehát ebben az esetben a 2021-es évi érmekibocsátások közül. Tom Michael, a COTY koordinátora és a NumisMaster vezető szerkesztője elmondta, hogy végül 30 ország érméje került a döntő fordulóba. Michael szerint ez annak a jele, hogy egyre több érmegyártó és kibocsátó ország egyre szélesebb körben készít magas színvonalú érméket.

Magyarország hagyományosan jól szerepel a Coin of the Year díjkiosztókon. A korábbi években már 6 magyar érme is nyert:

  • 2009 – 5.000 forint – A Világörökség részei Magyarországon: Budapest (közönségdíj)
  • 2008 – 5.000 forint – Tokaji történelmi borvidék (közönségdíj)
  • 2007 – 5.000 forint – Magyar várak: Gyulai vár (közönségdíj)
  • 2006 – 50 forint – Az 1956-os forradalom 50. évfordulójára (közönségdíj, a forgalmi 50-forintos emlékváltozata)
  • 1988 – 500 forint – A Világ Vadvédelmi Alap 25. évfordulója alkalmából (korona méretű érme kategória)
  • 1988 – 500 forint – Szent István halálának 950. évfordulójára (történelmileg legjelentősebb érme kategória)

coty_hun-min.png

A nyertesek kihirdetése 2023 első negyedévében várható. A továbbiakban felsoroljuk a 100 jelölt érmét.

A Coin of the Year díj kategóriái

Figyelem, az alább közölt linkek az idő múlásával elérhetetlenné válhatnak, utólag nem frissítjük őket!

Történelmileg legjelentősebb érme

Olyan érmék, amelyek egy nép, egy ország vagy az emberiség történelmi öröksége szempontjából kiemelkedő jelentőségűnek ítélt eseményekre, intézményekre vagy személyekre emlékeznek. A feldolgozott témának legalább 100 év elteltével kell történelmi távlatba kerülnie.

Kortárs eseményre emlékező érme

Egy nemzet vagy az egész emberiség számára jelentős aktuális vagy közelmúltbeli eseményekre, intézményekre vagy személyekre hivatkozó érmék, legfeljebb 99 évre visszamenőleg.

A legjobb bimetál érme

A bimetál kategória egyike annak a három kategóriának, amelyben idén 10 különböző országból származó érme szerepel. Olyan érmék tartoznak ide, amelyeknél a külső gyűrű és az érme közepe különböző, látványban is eltérő fémekből készült. Az érméknek mind esztétikai, mind kereskedelmi szempontból művészi hatást kell kiváltaniuk.

Legjobb aranyérme

A COTY-szavazások hagyományosan legkiélezettebb kategóriája, még a jelölési folyamat során is heves vitákat váltanak ki az érmék. Azok az érmék tartoznak ide, amelyek aranyból, platinából, palládiumból vagy más egzotikus nemesfémből készültek, és mind esztétikai, mind kereskedelmi szempontból művészi hatást kell kiváltaniuk.

Legjobb ezüst érme

A 10 döntős között nagyon eltérő, de hihetetlenül dinamikusan megformált érmék is helyet kaptak. Azok az érmék tartoznak ide, amelyek ezüstből készültek, és mind esztétikai, mind kereskedelmi szempontból művészi hatást váltanak ki.

coty_pilinszky-min.png

Legjobb korona méretű érme

A COTY jelölőbizottságnak a korona méretű emlékérmék közül azokat válogatta be, amelyek a legsikeresebben teremtik meg az egyensúlyt a modern formatervezés és az évszázadokra visszamenő érmejellemzők között. Legalább 37 mm, de maximum 45 milliméter átmérőjű érmék ezek, amelyek esztétikai és kereskedelmi szempontból is művészi hatást váltanak ki. Az egyedi témának szintén kiemelkedő jelentősége van, történelmileg illeszkedve a „korona” definíciójába.

coty_benyovszky-min.png

coty_vadaszat-min.png

Legjobb forgalmi érme

Ez a mindig nagyon változatos kategória ezúttal is főként emlékérmékből állt össze. Itt elvárás, hogy a jelölt érme ne nemesfémből készüljön, és úgy tartsa meg esztétikai és kereskedelmi vonzerejét, hogy közben a forgalmi pénzek alapvető elvárásainak is megfelel.

coty_agar-min.png

Legművészibb érme

A bizottság a legszebb érméket és a legváltozatosabb kivitelű érméket válogatta be ebbe a szűk körbe. Ebben a csoportban nem számít a kereskedelmi potenciál, sem a téma, sem a népszerűség, csupán a kimagasló esztétikai színvonal.

A leginnovatívabb érme

A leginnovatívabb érme díjért versengő 10 érme sokféle témát érint. A formák, fémek, tervek és technikák széles választéka képviselteti magát, többnyire emlékérmék formájában, bár kiválik a többi közül a legújabb japán 500-jenes forgalmi érme. Ebben a kategóriában bármilyen újításnak fontos szerepe van, legyen az a nem tipikus anyag, a forma, az újszerű vizuális téma, vagy más pénzverési, technológiai fejlesztések.

A leginspirálóbb érme

Hősiesség, jótékonykodás, elhivatottság, politikai aktivizmus, tolerancia, hazafiasság, erőszakmentes ellenállás, csodák és robotok formájában érkeznek az inspiráló érmék. Olyan darabokat keresett a bizottság ebben a kategóriában, amelyek eszmékre, eseményekre, intézményekre vagy egyénekre emlékeztetve idézik fel bennünk az ember örök törekvését a békére, szabadságra és emberi jogokra. Persze a téma mellett a tervezés és a művészi színvonal is fontos.

Forrás

The COTY 100