Forgalomba kerültek az első, III. Károlyt ábrázoló érmék

A brit Királyi Pénzverde bejelentette, hogy 2022. december 8-tól kezdődően az Egyesült Királyság postahivatalaiban megjelentek az első, III. Károly királyt ábrázoló érmék.

charles_50_penny-min.png

Az új király arcképét egy 50 pennys érme viseli. A hátoldala II. Erzsébet királynő életének és örökségének állít emléket, jelezve az idén lezajlott történelmi átmenetet. A The Royal Mint honlapjának látogatottságából ítélve már az érme emlékváltozatának októberi megjelenését is rekord nagyságú érdeklődés követte.

A postahivatalokba országszerte 4,9 millió darab 50 pennys érme érkezett a király képmásával a legforgalmasabb, karácsony előtti időszakban. Az érméhez az ügyfelek juthatnak hozzá visszajáró formájában, ha igénybe veszik a posta szolgáltatásait és termékeit. További 4,7 millió darab 50 pennys fokozatosan, a keresletnek megfelelően kerül forgalomba a pénzverde közleménye szerint.

"Új korszak kezdődött az Egyesült Királyság pénzverésének történetében, mivel III. Károly király képmása megjelent a forgalmi 50 pennys érmén" – mondta Rebecca Morgan, a Királyi Pénzverde gyűjtői szolgáltatásokért felelős igazgatója. "Ez fantasztikus lehetőség mindenki számára, hogy gyarapítsa gyűjteményét, vagy elkezdjen érméket gyűjteni. Számítunk a fiatal generációra is, mivel az emberek a visszajáró átkutatásával megpróbálhatják kiszúrni az érmét, amelyen az új uralkodónk arcképe látható.

A brit Királyi Pénzverde több mint 1100 éve készít érméket az uralkodó képmásával. III. Károly profilját a neves brit szobrász, Martin Jennings készítette, és a király személyesen hagyta jóvá. A hagyományoknak megfelelően a III. Károly arcképe balra néz, vagyis II. Erzsébet királynővel ellentétes irányba.

Az 50 pennys hátoldalán az 1953-as koronán szereplő minta látható. Ezt II. Erzsébet királynőnek a Westminster-apátságban történt koronázása alkalmából készítették, és a királyi címer pajzsokba foglalt negyedeit ábrázolja. A pajzsokat a brit államalkotó nemzetek egy-egy növényi jelképe választja el egymástól.

A II. Erzsébet királynő képmását viselő brit érmék továbbra is aktív forgalomban maradnak, törvényes fizetőeszközként. Történelmileg bevett szokás ugyanis, hogy a különböző uralkodók képmását ábrázoló érmék együtt forognak.

Forrás és fényképek

First King Charles Coin Begins Circulating